Palacio Upelategiak

Kokapena

  • Lurraldea:Araba
  • Herria: Laguardia

Palacio Upelategiak 1894an sortu ziren eta, Marqués de Riscal upelategiekin batera, ardogintzako teknika modernoak erabiltzen lehenengoak izan ziren. Lehenengo upelategi industrialak izan zirela esan daiteke, beraz.

Aurretik, Errioxako ardoa ez zen bere kalitatearengatik nabarmentzen. Frantziako ardoak ordurako sistema aurreratuagoekin ekoizten ziren, baina Errioxan oraindik ere sistema tradizionalak gailentzen ziren; ardo garratz eta zakarrak egiten ziren, hartzidura gehiegi luzatzen baitzen -2 edo 3 aste-, eta, hala, muztioak patsaren zapore garratza hartzen zuen.

Bodegas Palacio

Aipatutako bi upelategi horiek sustatutako aldaketak erabakigarriak izan ziren, eta kalitate handiagoko ardoa ekoiztea eta, aldi berean, ekoizpena gehitzea ekarri zuten. XIX. mendearen amaierako ardogintzako tekniken iraultzak baliabide berriak ere ekarri zuen: mahats-orpo berriak ekarri ziren kanpotik, luzeagoak, ongarri organikoak erabili ziren eta guraizea erabiltzen hasi ziren labanaren ordez mahats-bilketan. Era berean, hartzidura-prozesuak hobetu egin ziren, eta barrika txikiagoak erabiltzeak ontziz aldatzeko prozesua erraztu egin zuen (hori ere XX. mendean sartutako aldaketa izan zen). Era berean, egurrezko upelen ordez zementuzko (eta geroago altzairuzko) upelak erabiltzen hasi ziren, eta torlojudun prentsa xumeen ordez metalezko prentsa sofistikatuak.

Honako hau zen ardoa egiteko prozesu berria: mahats-bilketa amaitu ostean, mahatsa zapaldu egiten zen dolarean eta han muztioa lortzen zen. Muztioari txortena kendu ondoren lehenengo hartzidurari ekiten zitzaion, hermetikoki itxitako zementuzko gordailuetan, eta bertan muztioak 5º alkohol irabazten zituen. Prozesua bizkortzeko, biltegien beheko aldean suontzi bat jartzen zen muztioa berotzeko; hartzidura azkarra deitzen zitzaion horri. Lehenengo hartzidura amaitzean, azala, hazia eta txortena azaleran geratzen ziren kapela moduko bat osatuz. Gainerako likidoa ardoa zen jadanik, eta bigarren hartzidurari ekiten zitzaion.

Bodegas Palacio

Bigarren hartziduran ardoa beste upel batzuetara pasatzen zen, hauek balbula batzuk izaten zituzten sortzen ziren gasak kanporarazteko. Bigarren hartziduraren emaitza alkohol gehiagoko ardoa zen. Ondoren, argitze-prozesuari ekiten zitzaion, hau da, partikula esekiak ezeztatzeko substantziak sartzeari. Hortik iragazi egiten zen, eta ateratzen zen ardoa upela txikiagoetan biltegiratzen zen, batetik bestera pasatzeko prozesua erraztearren. Azkenik, ardoa botilaratu egiten zen.

Dena den, Errioxan XIX. mendearen amaieran ardogintzan izan zen aldaketa ikaragarri hura XX. mendearen hasieran jasan zuen filoxera-izurriteak zapuztu zuen, eta sektorea krisialdi larrian murgildu zuen. Baina egoera hark suspertu egin zituen mahats-zaleak eta mahatsondoak bertan behera utzi ordez gogor ekin zioten lanari, ondo asko ulertu baitzuten euren etorkizuna modernizazioaren baitan zegoela.

Orria posta elektronikoz bidali

< * Bete beharreko alorrak

Eskerrik Asko.
artikuluan arrakastaz bidalita da.

cerrar ventana
Lagun iezaguzu hobetzen! Zure iritzia garrantzitsua da, eta horregatik eskertuko genizuke zure iritziak eta iradokizunak info@hiru.eus helbidera bidaltzea.

* Bete beharreko alorrak
cerrar ventana

 

¿Qué son los iconos de "Compartir"?

 

Todos los iconos apuntan a servicios web externos y ajenos a HIRU.com que facilitan la gestión personal o comunitaria de la información. Estos servicios permiten al usuario, por ejemplo, clasificar , compartir, valorar, comentar o conservar los contenidos que encuentra en Internet.

¿Para qué sirve cada uno?

  • facebook

    Facebook

    Comparte con amigos y otros usuarios fotos, vídeos, noticias y comentarios personales, controlando la privacidad de los mismos.

     
  • eskup

    Eskup

    Conversa sobre los temas que te interesan y que proponen los expertos. Todo ello en 280 caracteres con fotos y vídeos. Lee, pregunta e infórmate.

     
  • delicious

    Twitter

    Contacta y comparte con amigos, familiares y compañeros de trabajo mensajes cortos (tweets) de no más de 140 caracteres.

     
  • tuenti

    Tuenti

    Conéctate, comparte y comunícate con tus amigos, compañeros de trabajo y familia.

     
  • technorati

    Google Buzz

    Comparte tus novedades, fotos y vídeos con tus amigos e inicia conversaciones sobre los temas que te interesan.

     
  • meneame

    Meneame

    Sitio web que se sirve de la inteligencia colectiva para dar a conocer noticias. Los usuarios registrados envían historias que los demás usuarios del sitio pueden votar.

     
 

 

cerrar ventana

Derechos de reproducción de la obra

 

Eusko Jaurlaritzaren Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailarenak dira hiru.eus webgunearen eta bertan agertzen diren elementu guztien jabetza intelektualaren eskubideak.

Halere, baimenduta dago hezkuntzaren esparruan hiru.eus-eko edukiak erabiltzea, betiere webguneari aipamena egiten bazaio eta Creative Commons CC-BY-NC-SA lizentziaren baldintzapean.
Informazio gehiagorako: pdf dokumentua jaitsi (943,2k).

Eusko Jaurlaritzaren Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailak bere buruari aitortzen dio, edozein unetan eta aurretiaz ohartarazi gabe, bere webguneko informazioa edota haren konfigurazioa edo itxura aldatzeko eta eguneratzeko ahalmena.

Eusko Jaurlaritzaren Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailak ez du bermatzen ez dela akatsik egongo webguneko sarbidean, ezta han jasotako edukietan ere. Era berean, ez du ziurtatzen eduki hori behar bezala eguneratuta egongo denik. Dena den, beharrezko ahalegin guztia egingo du akats horiek saihesteko, eta, hala behar izanez gero, ahalik eta azkarren konpontzeko edo eguneratzeko.

Webgunera sartzea eta bertan jasotako informazioaz egiten den erabilera soilik erabiltzailearen erantzukizuna dira. Eusko Jaurlaritzaren Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailak ez du inolako erantzukizunik izango webgunera sartzeak edo hango informazioa erabiltzeak sor litzakeen ondorio edo kalteen aurrean, bere eskumenen erabilera zehatzetan jarraitu behar dituen legezko xedapenak ezartzearen ondorio diren egintza guztietan izan ezik.

Eusko Jaurlaritzaren Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailak ez du bere gain hartzen webgunean aipatzen diren kanpoko beste esteka batzuetara konektatzetik edo haietan jasotako edukietatik erator daitekeen inolako erantzukizunik.

Webgune honetan jasotako informazioa baimenik gabe edo oker erabiltzeak eta Eusko Jaurlaritzaren Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren jabego intelektual eta industrialaren eskubideetan sorturiko kalte eta galerek legez dagozkion egintzak erabiltzeko bidea emango diote aipatutako Administrazioari, eta, hala badagokio, erabilera horren ondorio diren erantzukizunak hartuko ditu.

  Pribatutasuna

Interesatuak emandako datuak dagokion prozedura edo egintzan aurreikusitako helburuetarako baino ez dira erabiliko.

Eusko Jaurlaritzaren Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Saileko Etengabeko Ikaskuntzako Zuzendaritza da datu horiek biltzen dituen fitxategiaren erantzulea, eta haren aurrean egikaritu ahal izango dira sartzeko, zuzentzeko, deuseztatzeko eta aurka egiteko eskubideak. Horretarako, eskura duzu info@hiru.eus helbide elektronikoa.

cerrar ventana